Een Kwestie Van Geld
Bel mij op! Digitale Polismap
Menu

Knab en Aegon introduceren hypotheek voor zzp’er

Internetbank Knab en Aegon Bank komen met een hypotheek voor zzp’ers. Dat maakt de internetbank dinsdag bekend. De hypotheek wordt vanaf 16 november verstrekt door Aegon Hypotheken. Knab is onderdeel van Aegon Bank.

De internetbank had medewerkers van Aegon Bank uitgenodigd voor een bijeenkomst met zzp’ers, “omdat deze klantgroep klaagde dat zij geen volledige hypotheek konden krijgen”. Vervolgens ontwikkelde Aegon een hypotheek voor zelfstandige ondernemers.

Ondernemers met een eenmanszaak die minimaal twee jaarrekeningen en een prognose voor het derde jaar kunnen tonen, kunnen in aanmerking komen. Het gaat om een hypotheek van maximaal 103 procent van de waarde van de woning.

Onderpand

De ondernemer moet daarvoor wel een bedrag van 13 of 18 procent van de waarde van de woning op een geblokkeerde hypotheekrekening van Knab storten. Dit is een extra onderpand voor de hypotheek. De huizenbezitter kan wel over het totale bedrag (maximaal 103 procent van de waarde) hypotheekrente aftrekken.

Het verpande bedrag valt jaarlijks in delen weer vrij. In vier of acht jaar is dan het totale bedrag weer vrijgekomen. Dan kan geld het weer gebruikt worden voor de onderneming.

“Andere aanbieders vragen aan zzp’ers om hun spaargeld aan te wenden voor de koop van het huis. Het nadeel daarvan is dat het geld in stenen zit en zij hierdoor minder hypotheekrente kunnen aftrekken”, aldus Knab.

“In geval van de zzp-hypotheek was er veel kritiek op de acceptatie-eisen en kwam het liquiditeitsprobleem naar voren. Als oplossing hiervoor komt Knab met de geblokkeerde rekening. Hierdoor kan de zzp’er de volledige hypotheekrente aftrekken”, zegt oprichter René Frijters van Knab.

Pilot

Er zijn meer initiatieven waarbij zzp’ers makkelijker aan een hypotheek kunnen worden geholpen. Zo loopt er een gezamenlijke pilot bij De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek, Obvion en Florius.

Begin 2014 zijn uitzendorganisatie Randstand, Obvion en Eigen Huis een experiment gestart met hypotheken voor flexwerkers die via Randstad werken. Later sloten Tempo Team, Yacht, Rabobank, ABN Amro, Aegon, Florius, ING en SNS Bank zich hierbij aan. Mogelijk wordt de proef ook uitgebreid naar zzp’ers.

Bron: Nu.nl, dd. 10 november 2015

© 2024 Een Kwestie van Geld • Privacy- & Cookie-statementDisclaimer