Een Kwestie Van Geld
Bel mij op! Digitale Polismap
Menu

Meer woningen verkocht in eerste kwartaal

Ook in het eerste kwartaal van dit jaar zijn meer huizen verkocht dan een jaar eerder. De positieve tendens van het vorige kwartaal lijkt daarmee te zijn doorgezet. Dat blijkt woensdag uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. In de eerste drie maanden van 2015 zijn 28.938 woningen via NVM-makelaars verkocht. Dat zijn er 18,9 procent meer dan een jaar eerder. Toen wisselden nog 24.366 koophuizen van eigenaar. In vergelijking met het voorgaande kwartaal zijn de verkoopaantallen wel gedaald. Het gaat om een daling van 16,9 procent. In het laatste kwartaal van 2014 werden nog 34.842 huizen verkocht.

 

Vierde kwartaal

Het vierde kwartaal van vorig jaar was een relatief goed kwartaal. Eind 2014 hebben huizenkopers hun aankoop mogelijk vervroegd, omdat ze sinds januari 2015 minder mogen lenen voor hun hypotheek. Eind 2014 was ook het laatste moment om van de verruimde schenkingsvrijstelling gebruik te maken. Bedragen tot 100.000 euro konden tijdelijk belastingvrij geschonken worden voor het kopen, afbetalen of verbouwen van een woning. Het kan zijn dat hierdoor eind vorig jaar iets meer huizen zijn verkocht. Dit alles kan ervoor gezorgd hebben dat iets minder mensen in het eerste kwartaal een woning wilden kopen, aangezien ze dat eind 2014 al gedaan hebben. Cijfers van het Kadaster over december en januari ondersteunen dat. Afgelopen december zijn ruim 63 procent meer woningverkopen bij het Kadaster geregistreerd dan een jaar eerder. In januari was het verschil op jaarbasis nog maar 6 procent. NVM-voorzitter Ger Hukker denkt dat de verruimde vrijstelling amper effect heeft gehad. Maar hij is blij dat “het taboe op schenkingen verdwenen is”.

Huizenprijs

De verkochte huizen brachten in het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld 211.000 euro op. De gemiddelde huizenprijs ligt daarmee 0,1 procent hoger dan in het kwartaal hiervoor en 2,9 procent hoger dan een jaar eerder. De gemiddelde prijs lijkt zich daarmee te stabiliseren. De huizenprijzen liggen nog bijna 14 procent onder het prijsniveau bij de start van de kredietcrisis, maar nog wel 5 procent hoger dan het dieptepunt. Het aantal verkopen en de woningprijs liggen al met al nog een stuk lager dan tijdens de piek van de woningmarkt in 2008. In het tweede kwartaal van 2008 werden nog 37.021 woningen verkocht. De gemiddelde huizenprijs piekte toen op 251.000 euro.

Bron: Nu.nl, dd. 9 april 2015

© 2024 Een Kwestie van Geld • Privacy- & Cookie-statementDisclaimer